Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 53/16 od 08.06.2016.:

 

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA

Na temelju članka 22. Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljsvu i prostornom uređenju (»Narodne novine«, broj 78/15), Skupština Hrvatske komore inženjera strojarstva na 6. sjednici održanoj 19. svibnja 2016. godine, donijela je

 

KODEKS STRUKOVNE ETIKE ČLANOVA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA

Članak 1.

Ovim kodeksom strukovne etike (u daljnjem tekstu: Kodeks) utvrđuje se skup načela i pravila kojih su se ovlašteni inženjeri strojarstva, ovlašteni voditelji građenja strojarske struke i ovlašteni voditelji radova strojarske struke te strane osobe strojarske struke s poslovnim nastanom u Republici Hrvatskoj koji u skladu s posebnim propisima obavljaju poslove regulirane profesije strojarske struke u djelatnosti projektiranja i/ili stručnog nadzora građenja, te građenja (u daljnjem tekstu: članovi Komore), članovi Hrvatske komore inženjera strojarstva (u daljnjem tekstu: Komora), dužni pridržavati pri obavljanju poslova.

Članovi Komore kroz svoj rad i djelovanje u tijelima Komore usklađuju zajedničke interese, promiču kvalitetu života, štite javni interes te interese trećih osoba. Svojim profesionalnim intelektualnim uslugama doprinose osiguranju prosperiteta, zaštiti okoliša, tehničkom napretku i održivom razvoju, a time poboljšanju životnih uvjeta sadašnjih i budućih generacija. Oni su promicatelji kulture i napretka.

Znanje, iskustvo i vještine zajedno s etičkim i moralnim zahtjevima jamče najvišu razinu kvalitete inženjerskih usluga. To je zajamčeno javnim ovlaštenjima i stegovnim propisima Komore.

Članovi Komore primjenjuju i tumače ovaj Kodeks u skladu sa sljedećim načelima:

– kroz svoje znanje, iskustvo, etičke i moralne vrijednosti primjenom najviših normi, neovisnosti, nepristranosti, čuvanja profesionalne tajne, integriteta, stručnosti i profesionalnosti pružaju najvišu kvalitetu svojih usluga;

– pružaju društvu posebna i jedinstvena znanja, profesionalne vještine i sposobnosti neophodne za održivi razvoj, javno zdravlje i sigurnost ljudi i za ona društva i kulture u kojima se taj razvoj odvija.

Svrha ovog Kodeksa jest osigurati najviše norme profesionalnog ponašanja među članovima Komore. Članovi Komore obvezni su poštovati ovaj Kodeks gdje god pružaju usluge, trajno, povremeno ili privremeno.

Članak 2.

Izrazi koji se koriste u ovom Kodeksu, a koji imaju rodno značenje, koriste se neutralno i odnose se na muške i ženske osobe.

OPĆA NAČELA

Članak 3.

Članovi Komore:

– moraju djelovati u skladu sa Statutom i drugim aktima Komore s naglaskom na stegovnu odgovornost za lakše i teže povrede dužnosti

– moraju poštivati i propisno primjenjivati nacionalno zakonodavstvo, europske zakone i direktive, propise, tehnička pravila, prihvaćene norme i pravila struke koji se odnose na njihovu profesiju ili specijalnost, te na usluge koje su im povjerene

– osobno su odgovorni za svoj rad

– svjesni su svoje odgovornosti prema javnosti i okolišu

– moraju pozorno i marljivo izvršavati svoje zadatke, u potpunosti uzimajući u obzir tehnološka unaprjeđenja i razvojne tokove u svojem stručnom području, primjenjujući ta poboljšanja i kretanja u svojim intelektualnim uslugama. Moraju biti spremni predvoditi inovativnost i potragu za novim rješenjima i metodama

– mogu pružati samo one usluge za koje su kompetentni, osiguravajući time traženu stručnost za pružanje usluga unutar organizacijskog oblika obavljanja poslova.

Članovi Komore navedeno ostvaruju poštivanjem i odgovarajućom primjenom zakona i propisa koji su primjereni uslugama koje pružaju te osobnom odgovornošću za svoj rad i to u odnosima prema primateljima usluga, kolegama, budućim članovima Komore, Komori te okolišu i održivom razvoju.

ODNOS PREMA PRIMATELJIMA USLUGA

Članak 4.

Povjerljivost je temelj za izgradnju povjerenja između stručnjaka i primatelja usluga.

Članovi Komore:

– dužni su poštovati i štititi povjerljivost informacija dobivenih tijekom pružanja usluga, te osigurati da se informacije o primatelju usluge ne otkriju drugim stranama, osim u specificiranim okolnostima, te, ako je moguće, uz pristanak primatelja usluge. Zaposlenici, suradnici i kooperacijski partneri također se moraju pridržavati tih pravila

– osigurat će da svaki zaposlenik kojemu je povjeren zadatak posjeduje znanje i vještine potrebne za stručno i učinkovito izvršenje tog zadatka uz odgovarajući nadzor

– ne smiju od treće strane prihvatiti nikakvu izravnu ili neizravnu naknadu za sebe ili druge osobe koja bi mogla ugroziti njihovu nepristranost i dužnost zaštite interesa primatelja usluge

– će obavijestiti svoje primatelje usluge o osiguranju ili drugom ekvivalentnom ili usporedivom obliku jamstva koje vrijedi za pokrivanje troškova u slučaju nepovoljnih učinaka proizašlih iz pogrešaka ili propusta napravljenih tijekom pružanja inženjerskih usluga

– moraju definirati, ili potaknuti definiranje svojih usluga, uvjeta i naknada što je jasnije, točnije i potpunije moguće. Oni jamče da je način izračuna naknada transparentno primatelju usluge u svrhu zaštite njegovih informacija te sprječavanja svakog natjecanja koje se smatra nepoštenim.

Prezentacije i izlaganja svojih znanja, iskustava, usluga i referenci važna su sredstva informiranja za primatelje usluga, te stoga ne smiju biti obmanjujuća.

ODNOS PREMA KOLEGAMA

Članak 5.

Članovi Komore odnos prema kolegama temelje na civiliziranim pravilima ponašanja uz uvažavanje važećih propisa te na štićenju ljudskih i građanskih prava, dostojanstva i ugleda svakog kolege.

U profesionalnim odnosima s kolegama, članovi Komore postupat će maksimalno odano i iskreno u svrhu afirmacije zajedničke kulture i profesionalnog identiteta u svim područjima u koje je ova profesija uključena.

Slobodno će izraziti kritiku projektnih rješenja i izvedenih građevina i sustava, zahvata u okoliš, projekata ili zamisli. Kritika mora biti javna, obrazložena i stručno i činjenično utemeljena.

Članovi Komore mogu prihvatiti zadatak kojeg su prethodno obavljali njihovi kolege samo pod uvjetom da su raskinuti ili okončani prethodni ugovori.

Članovi Komore strogo poštuju autorska prava drugih.

Svi članovi Komore obvezuju se eventualne međusobne sporove rješavati pregovorima i dobrovoljnim sporazumima, odnosno dobrovoljnim ispunjenjem obveze, a ako to nije moguće, spor će pokušati riješiti pred Centrom za mirenje, odnosno pred stegovnim sudom Komore.

ODNOS PREMA KANDIDATIMA ZA UPIS U KOMORU

Članak 6.

Dužnost je člana Komore u okviru svojih djelatnosti, omogućiti kandidatima za upis u Komoru savladavanje znanja i stjecanje vještina potrebnih za upis u Komoru.

Članovi Komore moraju biti svjesni da su kandidati za upis u Komoru budući članovi Komore, pa prema tome trebaju odrediti svoj odnos prema njima.

Članovi Komore dužni su kandidatima za upis u Komoru omogućiti stjecanje prakse i znanja te nastojati da ta praksa bude raznovrsna, a znanje temeljito.

Član Komore dužan je osobitu pozornost posvetiti upoznavanju kandidata za upis u Komoru s aktima Komore i pravilima strukovne etike.

ODNOS PREMA KOMORI

Članak 7.

Član Komore dužan je savjesno i pravovremeno ispunjavati svoje obveze prema Komori te poštovati, čuvati i podizati njezin ugled i pridonositi u njezinu radu.

Član Komore dužan je prisustvovati sastancima tijela Komore u koja je imenovan ili izabran.

Izbor u bilo koje tijelo Komore treba biti čast za svakog člana Komore.

STRUČNA KVALIFIKACIJA / STRUČNO USAVRŠAVANJE

Članak 8.

Članovi Komore, nakon položenoga stručnog ispita, nastavljaju stručno usavršavanje koje obuhvaća različite oblike usavršavanja stjecanjem i unapređivanjem stručnog znanja, čime proširuju svoje kompetencije u skladu s razvojem struke za potrebe pružanja svojih usluga. Stoga se očekuje sudjelovanje u trajnom stručnom usavršavanju tijekom čitavoga radnog vijeka.

Članovi Komore pomažu svojim mlađim kolegama u njihovom profesionalnom razvoju, posebice razmjenom iskustava.

ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 9.

Ovaj Kodeks namijenjen je osiguranju najviših normi profesionalnog ponašanja među članovima Komore, koji su svoje profesionalne usluge dužni obavljati potpuno neovisno, nepristrano i povjerljivo, uz očuvanje integriteta, poštenja i pravednosti.

Članak 10.

Danom stupanja na snagu ovog Kodeksa prestaje važiti Kodeks strukovne etike ovlaštenih inženjera strojarstva (»Narodne novine« 7/11).

Članak 11.

Ovaj Kodeks stupa na snagu danom donošenja na Skupštini Komore i objavljuje se u »Narodnim novinama«.

Klasa: 100-01/16-01/06-1-1

Urbroj: 503-00-16-1

Zagreb, 19. svibnja 2016.

Predsjednik Hrvatske komore inženjera strojarstva mr. sc. Luka Čarapović, dipl. ing. stroj., v. r.

 

Copyright © Ante Borić