Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

PRESTAO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!
Objavljeno u NN 40/16 od 30.04.2016.:

 

HRVATSKA AGENCIJA ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA

Na temelju odredbi članka 146. stavka 2., članka 191. stavka 3., članka 192. i članka 193. stavka 2. Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima (»Narodne novine« broj 19/14) i članka 19. stavka 6. Zakona o računovodstvu (»Narodne novine«, broj 78/15 i 134/15) Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga uz prethodnu suglasnost ministra financija (klasa: 401-01/16-01/19, urbroj: 513-06-03-16-4 od 21. travnja 2016.) i Odbora za standarde financijskog izvještavanja (Odluka od 31. ožujka 2016.) u djelu koji se odnosi na propisanu strukturu i sadržaj godišnjih financijskih izvještaja, na sjednici Upravnog vijeća održanoj 21. travnja 2016. godine donosi

 

PRAVILNIK O GODIŠNJIM, POLUGODIŠNJIM I DRUGIM IZVJEŠTAJIMA DOBROVOLJNOG MIROVINSKOG FONDA

UVODNE ODREDBE

Članak 1.

Ovaj Pravilnik uređuje vođenje računovodstva, sadržaj, strukturu, objavu, način i rokove izrade i dostave godišnjih i polugodišnjih izvještaja za izvještajna razdoblja tijekom poslovne godine kojima mirovinska društva izvještavaju Agenciju i druge vanjske korisnike o financijskom položaju, uspješnosti poslovanja i novčanim tokovima dobrovoljnog mirovinskog fonda (dalje: fond), kontni plan fonda te druge izvještaje koje mirovinsko društvo sastavlja za potrebe Agencije.

VOĐENJE POSLOVNIH KNJIGA I PRIPREMA GODIŠNJIH I POLUGODIŠNJIH IZVJEŠTAJA

Članak 2.

(1) Mirovinsko društvo dužno je za fond kojim upravlja voditi poslovne knjige, sastavljati knjigovodstvene isprave, vrednovati imovinu i obveze te sastavljati godišnje i polugodišnje izvještaje sukladno Zakonu o dobrovoljnim mirovinskim fondovima (»Narodne novine« 19/14; dalje: Zakon), propisima koji uređuju računovodstvo i Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja.

(2) Mirovinsko društvo dužno je poslovne događaje evidentirati u poslovnim knjigama fonda koristeći konta najmanje u opsegu koji je jednak kontnom planu propisanom u Prilogu 1. ovog Pravilnika.

SADRŽAJ I OBLIK GODIŠNJIH I POLUGODIŠNJIH IZVJEŠTAJA

Članak 3.

(1) Godišnje i polugodišnje izvještaje fonda čine:

– Izvještaj o financijskom položaju,

– Izvještaj o sveobuhvatnoj dobiti,

– Izvještaj o novčanim tokovima,

– Izvještaj o promjenama u neto imovini fonda,

– Izvještaj o posebnim pokazateljima fonda,

– Izvještaj o vrednovanju imovine i obveza fonda,

– Bilješke uz financijske izvještaje.

(2) Mirovinsko društvo dužno je za fond kojim upravlja sastaviti godišnje izvještaje za razdoblje poslovne godine sa stanjem na zadnji dan poslovne godine fonda i polugodišnje izvještaje za prvih šest mjeseci poslovne godine sa stanjem na zadnji dan polugodišnjeg razdoblja.

(3) Mirovinsko društvo dužno je za fond kojim upravlja sastaviti polugodišnje i godišnje izvještaje sukladno strukturi i sadržaju koji su definirani tehničkom uputom.

(4) Godišnji izvještaji iz stavka 1. ovoga članka moraju biti revidirani od strane vanjskog neovisnog ovlaštenog revizora, a sastavljeni sukladno strukturi i sadržaju koji su definirani obrascima Godišnji i polugodišnji izvještaji fonda iz Priloga 2. ovoga Pravilnika.

(5) Bilješke uz izvještaje iz stavka 1. alineja 7. ovoga članka za razdoblja tijekom poslovne godine trebaju obuhvaćati samo značajne poslovne događaje i promjene računovodstvenih politika u odnosu na zadnje objavljene godišnje izvještaje.

(6) Mirovinsko društvo prilikom sastavljanja Izvještaja o novčanim tokovima iz stavka 1. alineja 3. ovoga članka za fond kojim upravlja može koristiti ili direktnu ili indirektnu metodu.

(7) Pored izvještaja iz stavka 1. ovoga članka Agencija može od mirovinskog društava zatražiti dodatne podatke, informacije i objašnjenja pojedinih stavki u financijskim izvještajima fonda.

DRUGI IZVJEŠTAJI FONDA

Članak 4.

(1) Drugi izvještaji fonda uz godišnje i polugodišnje izvještaje su:

– izvještaj o realiziranim dobicima (gubicima) fonda,

– izvještaj o nerealiziranim dobicima (gubicima) fonda,

– izvještaj o dodatnim informacijama o fondu,

– statistička izvješća.

(2) Mirovinsko društvo dužno je za fond kojim upravlja sastaviti izvještaje iz stavka 1. alineja 1. i 2. ovoga članka čija struktura i sadržaj su propisani u Prilogu 3. i 4. ovoga Pravilnika.

(3) Izvještaj o dodatnim informacijama fonda iz stavka 1. alineja 3. ovoga članka sastoji se od tri obrasca:

– Broj članova, iznos uplata na osobni račun te isplata s osnove ostvarivanja prava prestanka članstva u fondu (Obrazac DI-DMF-1),

– Spolna i dobna struktura članova fonda (Obrazac DI-DMF-2) i

– Potraživanja fonda od Ministarstva financija te uplate državnih poticajnih sredstava na osobne račune članova fonda (Obrazac DI-DMF-3),

koje je mirovinsko društvo dužno sastaviti u skladu sa strukturom i sadržajem koji su definirani u Prilogu 5. ovoga Pravilnika.

(4) Statistička izvješća iz stavka 1. alineje 4. ovoga članka su izvješća o radu fondova čiji sadržaj, oblik i rokove dostave, ovisno o potrebi istraživanja/analize sustava nebankarskih financijskih usluga, izvještavanja javnosti i korisnika usluga te razmjene informacija s drugim nadzornim tijelima i/ili institucijama nadležnim za statistiku, kreira Agencija.

(5) Iznimno od stavka 4. ovoga članka, Agencija ne dovodeći u pitanje načela nadležnosti, tajnosti i zaštitite podataka, može prihvatiti statističke upitnike odnosno način prikupljanja podataka kreirane od strane drugih nadzornih tijela i/ili institucija nadležnih za statistiku.

(6) Izvješća iz stavka 5. ovoga članka mirovinsko društvo dužno je sastavljati i dostavljati na način i u rokovima prema zahtjevu Agencije.

ROKOVI I NAČIN DOSTAVE

Članak 5.

(1) Polugodišnji izvještaji fonda koji se sastavljaju za razdoblje prvih šest mjeseci poslovne godine, dostavljaju se Agenciji u roku od dva mjeseca od završetka prvih šest mjeseci poslovne godine.

(2) Revidirani godišnji izvještaji koji se sastavljaju za poslovnu godinu, dostavljaju se Agenciji u roku od četiri mjeseca od završetka poslovne godine.

Članak 6.

(1) Mirovinsko društvo dužno je za fond kojim upravlja sastaviti izvještaje iz članka 4. stavka 1. alineja 1. i 2. ovoga Pravilnika u rokovima istovjetnim rokovima iz članka 5. stavka 1. i 2. ovoga Pravilnika.

(2) Mirovinsko društvo dužno je za fond kojim upravlja sastaviti izvještaj iz članka 4. stavka 1. alineja 3. ovoga Pravilnika, odnosno obrasce iz članka 4. stavka 3. ovoga Pravilnika u sljedećim rokovima:

– Obrazac DI-DMF-1 za svaki mjesec u godini i to u roku 8 dana od posljednjeg dana u mjesecu,

– Obrazac DI-DMF-2 za prva tri mjeseca kalendarske godine, za prvih šest mjeseci kalendarske godine, za prvih devet mjeseci kalendarske godine i za cijelu kalendarsku godinu u roku od mjesec dana od završetka izvještajnog razdoblja i

– Obrazac DI-DMF-3 za kalendarsku godinu u kojoj su nastala potraživanja s osnove državnih poticajnih sredstava (dalje: DPS) u roku istovjetnom roku iz članka 5. stavka 2. ovoga Pravilnika.

Članak 7.

(1) Mirovinsko društvo dužno je za fond kojim upravlja dostaviti Agenciji izvještaje iz članka 3. stavak 2. i 4. i članka 4. stavka 1. alineja 1., 2. i 3. ovoga Pravilnika u elektroničkom obliku s naprednim elektroničkim potpisom u skladu s tehničkom uputom Agencije.

(2) Smatra se da je mirovinsko društvo dostavilo izvještaje iz stavka 1. ovoga članka u trenutku kada je izvještaj prihvaćen na poslužitelju Agencije za zaprimanje izvještaja.

(3) U opravdanim slučajevima nemogućnosti dostave na način propisan stavkom 1. ovoga članka, mirovinsko društvo dužno je izvještaje iz članka 3. stavka 2. i članka 4. stavka 1. alineja 1., 2. i 3. ovoga Pravilnika dostaviti u pisanom obliku, neposredno ili poštom u svrhu pravodobnog izvješćivanja. Mirovinsko društvo dužno je dostaviti izvještaje na način propisan stavkom 1. ovoga članka čim prestanu razlozi nemogućnosti dostave, a najkasnije u roku od 8 dana od isteka roka za dostavu izvještaja.

(4) Mirovinsko društvo dužno je za fond kojim upravlja izvještaje iz članka 3. stavak 4. ovoga Pravilnika dostaviti i u pisanom obliku zajedno s izvješćem ovlaštenog revizora o obavljenoj reviziji godišnjih izvještaja i godišnjim izvješćem.

(5) Mirovinsko društvo dužno je postupiti po članku 198. stavku 3. Zakona u roku 15 dana od dana primitka zahtjeva.

OBJAVA GODIŠNJIH I POLUGODIŠNJIH IZVJEŠTAJA

Članak 8.

(1) Mirovinsko društvo dužno je objaviti revidirane godišnje i polugodišnje izvještaje otvorenog fonda kojim upravlja na svojim mrežnim stranicama u rokovima istovjetnim rokovima iz članka 5. ovoga Pravilnika.

(2) Mirovinsko društvo dužno je na svojim mrežnim stranicama imati objavljene izvještaje iz stavka 1. ovoga članka najmanje za zadnjih 5 poslovnih godina ili od početka osnivanja otvorenog fonda ako fond posluje kraće od 5 godina.

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 9.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«, a prvi put se primjenjuje na polugodišnje izvještaje i druge izvještaje sa stanjem na dan 30. lipnja 2016. godine.

Članak 10.

Danom početka primjene ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o godišnjim, polugodišnjim i drugim izvještajima dobrovoljnog mirovinskog fonda (»Narodne novine« broj 103/14).

Klasa: 011-02/16-03/06

Urbroj: 326-01-440-16-1

Zagreb, 21. travnja 2016.

Predsjednik Upravnog vijeća

Petar-Pierre Matek, v. r.

PRILOG 1. – PRILOG 5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić