Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

PRESTALO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!
Objavljeno u NN 39/16 od 28.04.2016.:

 

HRVATSKA AGENCIJA ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA

Na temelju članka 198. stavka 3. i članka 199. Zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (»Narodne novine«, broj 16/13 i 143/14) te članka 19. stavka 6. Zakona o računovodstvu (»Narodne novine« broj 78/15 i 134/15), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga uz prethodnu suglasnost ministra financija (klasa: 401-01/16-01/19, urbroj: 513-06-03-16-4 od 21. travnja 2016.) i Odbora za standarde financijskog izvještavanja (Odluka od 31. ožujka 2016.) u djelu koji se odnosi na propisanu strukturu i sadržaj godišnjih financijskih izvještaja, na sjednici Upravnog vijeća održanoj 21. travnja 2016. godine donosi

 

PRAVILNIK O STRUKTURI I SADRŽAJU GODIŠNJIH I POLUGODIŠNJIH IZVJEŠTAJA I DRUGIH IZVJEŠTAJA UCITS FONDA

UVODNE ODREDBE

Članak 1.

Ovaj Pravilnik uređuje vođenje računovodstva, sadržaj, oblik, objavu, način i rokove izrade i dostave godišnjih i polugodišnjih izvještaja kojima društvo za upravljanje izvještava Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (dalje: Agencija) i druge vanjske korisnike o financijskom položaju, uspješnosti poslovanja i novčanim tokovima UCITS fonda kojima upravlja, kao i druge izvještaje koji se sastavljaju za potrebe nadzora.

VOĐENJE POSLOVNIH KNJIGA I PRIPREMA GODIŠNJIH I POLUGODIŠNJIH IZVJEŠTAJA

Članak 2.

(1) Društvo za upravljanje dužno je za UCITS fond voditi poslovne knjige, sastavljati i objavljivati godišnje i polugodišnje izvještaje sukladno Zakonu o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (»Narodne novine«, broj 16/13 i 143/14; dalje: Zakon), propisima koji uređuju računovodstvo i Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja.

(2) Društvo za upravljanje dužno je poslovne događaje evidentirati u poslovnim knjigama UCITS fonda koristeći konta najmanje u opsegu koji je jednak kontnom planu propisanom u Prilogu 1 ovog Pravilnika.

SADRŽAJ I OBLIK GODIŠNJIH I POLUGODIŠNJIH IZVJEŠTAJA

Članak 3.

(1) Godišnji i polugodišnji izvještaji UCITS fonda su:

– Izvještaj o financijskom položaju,

– Izvještaj o sveobuhvatnoj dobiti,

– Izvještaj o novčanim tokovima,

– Izvještaj o promjenama u neto imovini UCITS fonda,

– Izvještaj o posebnim pokazateljima UCITS fonda,

– Izvještaj o vrednovanju imovine i obveza UCITS fonda te

– Bilješke uz financijske izvještaje.

(2) Društvo za upravljanje dužno je za UCITS fond kojim upravlja sastaviti godišnje izvještaje za razdoblje poslovne godine i polugodišnje izvještaje za prvih šest mjeseci poslovne godine.

(3) Bilješke uz financijske izvještaje koji su sastavni dio polugodišnjih izvještaja UCITS fonda iz stavka 1. alineje 7. ovoga članka trebaju obuhvaćati samo značajne poslovne događaje i promjene računovodstvenih politika u odnosu na zadnje objavljene godišnje izvještaje UCITS fonda.

(4) Godišnji izvještaji iz stavka 1. ovoga članka moraju biti revidirani od strane neovisnog vanjskog ovlaštenog revizora, a sastavljeni sukladno strukturi i sadržaju koji su definirani na obrascima iz Priloga 2 ovog Pravilnika.

(5) Društvo za upravljanje koje upravlja napajajućim UCITS fondom, dužno je u bilješkama uz polugodišnje i godišnje financijske izvještaje napajajućeg UCITS fonda objaviti i informacije iz članka 303. Zakona.

(6) Revidirani godišnji izvještaji, za slučaj pogrešnog izračuna cijene udjela UCITS fonda i za slučaj povrede ograničenja ulaganja u smislu članka 250. stavka 5. Zakona, moraju sadržavati postupke naknade štete iz članka 99. stavka 5. Zakona.

(7) Društvo za upravljanje prilikom sastavljanja Izvještaja o novčanim tokovima iz stavka 1. alineje 3. ovoga članka za UCITS fond može koristiti ili direktnu ili indirektnu metodu.

(8) Pokazatelj ukupnih troškova, koji se iskazuje u Izvještaju o posebnim pokazateljima UCITS fonda, računa se na način da se zbroj ukupnih troškova iz članka 244. stavka 2. i članka 245. stavka 2. Zakona, osim troškova iz točaka 2., 6. i 8., podijeli sa prosječnom godišnjom neto imovinom UCITS fonda i pomnoži sa 100.

(9) Pored izvještaja iz stavka 1. ovoga članka Agencija može od društva za upravljanje zatražiti dodatne podatke, informacije i objašnjenja pojedinih stavki u godišnjim i polugodišnjim izvještajima UCITS fonda.

IZVJEŠTAVANJE O KLASAMA UDJELA UCITS FONDA

Članak 4.

(1) Ako udjeli u UCITS fondu daju različita prava njihovim imateljima (klase udjela) u skladu s člankom 93. Zakona, društvo za upravljanje dužno je za svaku klasu udjela UCITS fonda u bilješkama uz godišnje i polugodišnje izvještaje iskazati:

– pojedinosti vezano uz prava koja daje svaka klasa udjela UCITS fonda,

– broj izdanih udjela po pojedinim klasama udjela UCITS fonda za datum sastavljanja godišnjih i polugodišnjih izvještaja te za datum prethodne poslovne godine,

– sve obveze UCITS fonda koje se odnose na pojedinu klasu udjela UCITS fonda za datum sastavljanja godišnjih i polugodišnjih izvještaja te za datum prethodne poslovne godine,

– vrijednost neto imovine pojedine klase udjela UCITS fonda za datum sastavljanja godišnjih i polugodišnjih izvještaja te za datum prethodne poslovne godine,

– cijenu udjela po pojedinoj klasi udjela UCITS fonda za datum sastavljanja godišnjih i polugodišnjih izvještaja te za datum prethodne poslovne godine u slučaju kada prava iz pojedine klase udjela rezultiraju različitom cijenom udjela,

– prihode i rashode po pojedinoj klasi udjela UCITS fonda za izvještajno razdoblje te za prethodno izvještajno razdoblje,

– novčani priljevi i odljevi po otkupu i izdavanju pojedinih klasa udjela UCITS fonda za izvještajno razdoblje te za prethodno izvještajno razdoblje,

– isplaćenu dobit po pojedinim klasama udjela UCITS fonda za godišnje i polugodišnje izvještajno razdoblje te za prethodno godišnje i polugodišnje izvještajno razdoblje.

(2) Ako prava iz pojedine klase udjela rezultiraju različitom cijenom udjela UCITS fonda društvo za upravljanje u Izvještaju o financijskom položaju UCITS fonda ne iskazuje podatke na pozicijama C Neto imovina fonda, D Broj izdanih udjela i E Cijena udjela UCITS fonda.

(3) Dodatne izvještaje iz članka 5. stavka 1. alineje 3. ovog Pravilnika društvo za upravljanje dužno je sastaviti za svaku pojedinu klasu udjela UCITS fonda.

DODATNI IZVJEŠTAJI UCITS FONDA

Članak 5.

(1) Dodatni izvještaji UCITS fonda su:

– izvještaj o realiziranim dobicima (gubicima) od prodaje financijskih instrumenata UCITS fonda, čiji je sadržaj propisan Prilogom 3 ovoga Pravilnika,

– izvještaj o nerealiziranim dobicima (gubicima) i umanjenju imovine UCITS fonda, čiji je sadržaj propisan Prilogom 4 ovoga Pravilnika,

– izvješće o udjelničarima UCITS fonda, čiji je sadržaj propisan Prilogom 5 ovoga Pravilnika, te

– statistička izvješća.

(2) Društvo za upravljanje dužno je za UCITS fond kojim upravlja sastaviti dodatne izvještaje iz stavka 1. alineje 1. i 2. ovog članka za razdoblje poslovne godine i za razdoblje prvih šest mjeseci poslovne godine.

(3) Društvo za upravljanje dužno je za UCITS fond kojim upravlja sastaviti dodatne izvještaje iz stavka 1. alineje 3. ovoga članka sa stanjem na 31. ožujka, 30. lipnja, 30. rujna i 31. prosinca.

(4) Statistička izvješća iz stavka 1. alineje 4. ovoga članka su izvješća o radu UCITS fondova čiji sadržaj, oblik i rokove dostave, ovisno o potrebi istraživanja/analize sustava nebankarskih financijskih usluga, izvještavanja javnosti i korisnika usluga te razmjene informacija s drugim nadzornim tijelima i/ili institucijama nadležnim za statistiku ili javni nadzor, kreira Agencija.

(5) Iznimno od stavka 4. ovoga članka, Agencija ne dovodeći u pitanje načela nadležnosti, tajnosti i zaštitite podataka, može prihvatiti statističke upitnike, odnosno način prikupljanja podataka kreirane od strane drugih nadzornih tijela i/ili institucija nadležnih za statistiku.

(6) Izvješća iz stavka 4. ovoga članka društvo za upravljanje dužno je sastavljati i dostavljati na način i u rokovima prema zahtjevu Agencije.

ROKOVI I NAČIN DOSTAVE

Članak 6.

(1) Polugodišnji izvještaji UCITS fonda iz članka 3. stavka 1. ovog Pravilnika i dodatni izvještaji iz članka 5. stavka 1. alineje 1. i 2. ovog Pravilnika koji se sastavljaju za razdoblje prvih šest mjeseci poslovne godine, dostavljaju se Agenciji u roku od 2 mjeseca od završetka prvih šest mjeseci poslovne godine.

(2) Revidirani godišnji izvještaji UCITS fonda iz članka 3. stavka 1. ovog Pravilnika i dodatni izvještaji iz članka 5. stavka 1. alineje 1. i 2. ovog Pravilnika koji se sastavljaju za poslovnu godinu, dostavljaju se Agenciji u roku od 4 mjeseca od završetka poslovne godine.

(3) Rok za dostavu dodatnih izvještaja iz članka 5. stavka 1. alineje 3. ovog Pravilnika je mjesec dana od proteka izvještajnog datuma iz članka 5. stavka 3. ovog Pravilnika.

Članak 7.

(1) Društvo za upravljanje dužno je za UCITS fond kojim upravlja dostaviti Agenciji izvještaje iz članka 3. stavka 1. i članka 5. stavka 1. alineja 1., 2. i 3. ovoga Pravilnika u elektroničkom obliku na način definiran tehničkom uputom Agencije.

(2) Izvještaji iz stavka 1. ovoga članka moraju biti potpisani naprednim elektorničkim potpisaom u skladu s tehničkom uputom Agencije.

(3) Smatra se da je društvo za upravljanje dostavilo izvještaje iz stavka 1. ovog članka u trenutku kada je izvještaj prihvaćen na poslužitelju Agencije za zaprimanje izvještaja.

(4) U opravdanim slučajevima nemogućnosti dostave na način propisan stavkom 1. ovoga članka, društvo za upravljanje dužno je izvještaje dostaviti u pisanom obliku, neposredno ili poštom u svrhu pravodobnog izvještavanja. Društvo za upravljanje dužno je dostaviti izvještaje na način propisan stavkom 1. ovoga članka čim prestanu razlozi nemogućnosti dostave, a najkasnije u roku od 8 dana od isteka roka za dostavu izvještaja.

(5) Društvo za upravljanje dužno je za UCITS fond kojim upravlja godišnje izvještaje iz članka 3. stavka 1. ovoga Pravilnika dostaviti i u pisanom obliku zajedno s revizorskim izvješćem o obavljenoj reviziji godišnjih izvještaja i godišnjim izvješćem UCITS fonda.

OBJAVA FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA

Članak 8.

(1) Društvo za upravljanje dužno je je za UCITS fond objaviti revidirane godišnje izvještaje i polugodišnje izvještaje iz članka 3. stavka 1. ovoga Pravilnika, na svojim internetskim stranicama u rokovima istovjetnim rokovima iz članka 6. stavaka 1. i 2. ovoga Pravilnika.

(2) Društvo za upravljanje dužno je na svojim internetskim stranicama imati objavljene izvještaje iz stavka 1. ovog članka najmanje za zadnjih 5 poslovnih godina ili od početka osnivanja UCITS fonda ako UCITS fond poluje kraće od 5 godina.

Članak 9.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«, a prvi put se primjenjuje na polugodišnje izvještaje i dodatne izvještaje sa stanjem na dan 30. lipnja 2016. godine.

Članak 10.

Danom početka primjene ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o strukturi i sadržaju godišnjih i polugodišnjih izvještaja i drugih izvještaja UCITS fonda (»Narodne novine«, br. 100/13 i 81/14).

Klasa: 011-02/16-02/02

Urbroj: 326-01-440-16-1

Zagreb, 21. travnja 2016.

Predsjednik Upravnog vijeća Petar-Pierre Matek, v. r.

PRILOG 1

KONTNI PLAN UCITS FONDOVA

KONTNI PLAN UCITS FONDOVA

1 – Novčana sredstva i potraživanja

10 – Novčana sredstva

11 – Potraživanja s osnove prodaje prenosivih vrijednosnih papira i instrumenata tržišta novca

12 – Potraživanja s osnove prodaje ostalih financijskih instrumenata

13 – Potraživanja s osnove dividendi, novčanih depozita i otplata obveznica

14 – Potraživanja s osnove danih predujmova

15 – Potraživanja od društva za upravljanje

16 – Potraživanja od depozitara

17 – Ostala imovina UCITS fonda

18 – Potraživanja po stečenoj kamati

2 – Kratkoročne obveze

20 – Obveze s osnove ulaganja u prenosive vrijednosne papire i instrumente tržišta novca

21 – Ostale obveze s osnove ulaganja u financijske instrumente

22 – Obveze s osnove repo ugovora o prodaji i ponovnoj kupnji te ostalih obveza koje se vrednuje po amortiziranom trošku

23 – Obveze prema društvu za upravljanje

24 – Obveze prema depozitaru

25 – Obveze s osnove dozvoljenih troškova UCITS fonda

26 – Obveze prema imateljima udjela

27 – Ostale obveze UCITS fonda

28 – Obveze po obračunatoj kamati

3 – Financijska imovina po fer vrijednosti kroz račun dobiti i gubitka

30 – Prenosivi vrijednosni papiri i usklađenje vrijednosti

34 – Izvedenice i usklađenje vrijednosti

35 – Instrumenti tržišta novca i usklađenje vrijednosti

36 – Udjeli UCITS fondova i usklađenje vrijednosti

4 – Financijska imovina raspoloživa za prodaju

40 – Prenosivi vrijednosni papiri i usklađenje vrijednosti

41 – Udjeli UCITS fondova i usklađenje vrijednosti

5 – Ulaganja koja se drže do dospijeća

50 – Prenosivi vrijednosni papiri koji se drže do dospijeća i usklađenje vrijednosti

51 – Instrumenti tržišta novca koji se drže do dospijeća i usklađenje vrijednosti

6 – Rashodi

60 – Negativne tečajne razlike

60x – Ostale negativne tečajne razlike (osim po financijskim instrumentima po fer vrijednosti)

60y – Negativne tečajne razlike financijskih instrumenata po fer vrijednosti

61 – Rashodi s osnove odnosa s društvom za upravljanje

62 – Nerealizirani gubici – svođenje na fer vrijednost

62x – Nerealizirani gubici od ulaganja u financijske instrumente (osim izvedenica)

62y – Nerealizirani gubici od izvedenica

63 – Realizirani gubici od prodaje financijskih instrumenata

64 – Umanjenje imovine

65 – Naknada depozitaru

66 – Transakcijski troškovi

67 – Rashodi od kamata

69 – Ostali dozvoljeni troškovi UCITS fonda

7 – Prihodi

70 – Prihodi od kamata

71 – Pozitivne tečajne razlike

71x – Ostale pozitivne tečajne razlike (osim po financijskim instrumentima po fer vrijednosti)

71y – Pozitivne tečajne razlike financijskih instrumenata po fer vrijednosti

72 – Nerealizirani dobici – svođenje na fer vrijednost

72x – Nerealizirani dobici od ulaganja u financijske instrumente (osim izvedenica)

72y – Nerealizirani dobici od izvedenica

73 – Realizirani dobici od prodaje financijskih instrumenata

74 – Prihodi od dividendi

75 – Ostali prihodi

79 – Razlika prihoda i rashoda

8 – Zajmovi i potraživanja

80 – Prenosivi neuvršteni vrijednosni papiri i usklađenje vrijednosti

81 – Ulaganja temeljem repo ugovora o kupnji i ponovnoj prodaji te usklađenje vrijednosti

83 – Ulaganja u depozite i usklađenje vrijednosti

84 – Ugovori o kupnji i ponovnoj prodaji i usklađenje vrijednosti

85 – Ostala financijska imovina koja pripada portfelju zajmovi i potraživanja i usklađenje vrijednosti

9 – Obveze prema izvorima imovine (udjela) i revalorizacijske rezerve UCITS fonda

90 – Izdani/otkupljeni udjeli UCITS fonda

94 – Dobit/gubitak tekuće poslovne godine

95 – Zadržana dobit/gubitak iz prethodnih razdoblja

96 – Revalorizacija financijske imovine raspoložive za prodaju

97 – Revalorizacijske rezerve instrumenata zaštite

990-994 – Aktivna izvanbilančna evidencija

995-999 – Pasivna izvanbilančna evidencija

PRILOG 2 – PRILOG 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić