Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 38/16 od 25.04.2016.:

 

DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE

Na temelju članka 41. st. 4. Zakona o sustavu civilne zaštite (»Narodne novine«, broj 82/15), ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje donosi

 

PRAVILNIK O IZGLEDU, NAČINU I MJESTU ISTICANJA OBAVIJESTI O JEDINSTVENOM EUROPSKOM BROJU ZA HITNE SLUŽBE 112

I. OPĆA ODREDBA

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se izgled, način i mjesto isticanja obavijesti o jedinstvenom europskom broju za hitne službe 112.

II. IZGLED OBAVIJESTI O JEDINSTVENOM EUROPSKOM BROJU ZA HITNE SLUŽBE 112

Članak 2.

(1) Obavijest o jedinstvenom europskom broju za hitne službe 112 ističe se u obliku znaka (u daljnjem tekstu: znak 112), teksta (u daljnjem tekstu: tekst o 112), videouratka (u daljnjem tekstu: video o 112) i govorne poruke (u daljnjem tekstu: govorna poruka o 112).

(2) Obvezni dijelovi osnovnog znaka 112 su podloga u crvenoj, plavoj ili crnoj boji te broj 112. Osnovnom znaku 112 može se dodati dopunski znak ili tekst, koji mogu biti: znak telefonske slušalice, SOS, žute zvjezdice, riječi »u nuždi«, riječi: »tvoj život, tvoj broj«, riječi »jedinstven europski broj za hitne službe« ili drugi dodatni znak ili tekst.

(3) Preporučeni primjeri izgleda znaka 112 za službenu uporabu u prilogu su ovog Pravilnika i čine njegov sastavni dio.

(4) Izgled znaka 112 na vozilima civilne zaštite i hitnih službi može se prilagoditi boji i dimenzijama vozila tako da bude uočljiv.

(5) Grafičko rješenje izgleda znaka 112, kao promotivnog materijala, može biti i drugačije od naprijed navedenog a u cilju promidžbe jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112.

(6) Tekst o 112 slobodnog je oblika s time da se uz broj »112« dodaju sljedeće riječi »jedinstveni europski broj za hitne službe«.

(7) Video o 112 je kratak promotivni materijal s porukom o svrsi, načinu korištenja i vrijednostima broja 112. Slobodnog je oblika s tonskom i/ili govornom porukom ili bez toga.

(8) Govorna poruka namijenjena je slušateljima radija te služi kao kratko upozorenje stanovništvu o aktualnim događajima te ulozi broja 112 ili u svrhu promocije broja 112.

III. NAČIN I MJESTO ISTICANJA OBAVIJEST O JEDINSTVENOM EUROPSKOM BROJU ZA HITNE SLUŽBE 112

Članak 3.

(1) Obavijest o jedinstvenom europskom broju za hitne službe 112 ističe se na vidljivom mjestu kao znak 112 ili tekst o 112, oblikom i veličinom prilagođen mediju na kojem se ističe.

(2) Obavijest o jedinstvenom europskom broju za hitne službe 112 obavezno se ističe na plakatima s prikazom grafičkih znakova za uzbunjivanje sukladno odredbama Uredbe o jedinstvenim znakovima za uzbunjivanje.

(3) Znak o jedinstvenom europskom broju za hitne službe 112 ističe se na službenim odorama pripadnika sustava 112 te se može isticati u službenim aktima, na vozilima te tiskanim i drugim promidžbenim materijalima.

(4) Obavijest o jedinstvenom europskom broju za hitne službe 112 ističe se na otvorenom prostoru na način da primjerenom veličinom i dizajnom bude u skladu s medijem na kojem se objavljuje. Obavijest može sadržavati i druge informacije o broju 112.

(5) Obavijest o jedinstvenom europskom broju za hitne službe 112 može se istaknuti na mjestima na kojima se okuplja veći broj stranih turista, osim na hrvatskom i na engleskom ili drugom stranom jeziku.

Članak 4.

Obavijest o jedinstvenom europskom broju za hitne službe 112 u obliku znaka 112 ili teksta o 112 obavezno ističu na vidljivom mjestu:

– operatori javnih komunikacijskih mreža i javno dostupnih telefonskih usluga u javnim telefonskim govornicama

– pravne osobe koje se bave djelatnošću koja svojom naravi može ugroziti život i zdravlje građana, materijalna i kulturna dobra i okoliš, a koje koriste velike količine opasnih tvari propisane posebnim propisima na području zaštite okoliša te su dužne izrađivati izvješća o sigurnosti

– pravne osobe koje su vlasnici ili upravljaju akumulacijama vode i vodnim kanalima za proizvodnju električne energije i opskrbu vodom

– pravne osobe koje se bave djelatnošću koja svojom naravi može ugroziti život i zdravlje građana, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša, a posluju unutar industrijske zone koja je prema aktima središnjeg tijela državne uprave nadležnog za zaštitu okoliša ugrožena domino efektom

– pravne osobe nadležne za infrastrukturu i objekte na području povećanog rizika od nastanka izvanredne situacije (autoceste, parkovi prirode, nacionalni parkovi, dječja igrališta, marine i sl.).

IV. ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 5.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 012-02/16-03/09

Urbroj: 543-01-08-01-16-2

Zagreb, 12. travnja 2016.

Ravnatelj dr. sc. Jadran Perinić, v. r.

PRIMJERI IZGLEDA ZNAKA 112 ZA SLUŽBENU UPORABU

 

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić