Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 107/99 od 18.10.1999.:

 

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA

Na temelju članka 16a. stavka 6. Ovršnoga zakona ("Narodna novine", broj 57/96. i 29/99.) ministar pravosuđa donosi

 

PRAVILNIK O OBRASCIMA PROKAZNE IZJAVE I PROKAZNOGA POPISA IMOVINE

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom propisuju obrasci prokazne izjave i prokaznoga popisa imovine te način njihova popunjavanja.

Članak 2.

Prokaznu izjavu ovršenik daje i potpisuje pred sudom u dva primjerka na Obrascu prokazne izjave - PI tiskanom na dvije stranice papira veličine A4.

Oznaka stranice ovoga obrasca nalazi se u njegovu lijevom donjem kutu i glasi: "Obrazac prokazne izjave - PI - stranica (1 ili 2)".

Prva stranica obrasca iz stavka 1. ovoga članka sadrži naziv suda kojem se podnosi s naznakom poslovnog broja spisa, ime i prezime ili tvrtku odnosno naziv, te prebivalište ili sjedište ovrhovoditelja i ovršenika, naziv: "Prokazna izjava ovršenika", naznaku stvari radi čije se predaje ili isporuke ovrha vodi i napomene o načinu popunjavanja te stranice.

Druga stranica obrasca iz stavka 1. ovoga članka sadrži izjavu ovršenika o tome gdje se nalaze stvari iz stavka 3. ovoga članka, odnosno da ih nema ili da ne zna gdje se nalaze, potvrdu ovršenika da su podaci koje je dao točni i potpuni i da ništa u svezi sa stvarima radi čije se predaje ili isporuke ovrha vodi nije zatajio, mjesto i datum davanja prokazne izjave, potpis ovršenika te napomene o načinu njezina popunjavanja.

Članak 3.

Prokazni popis imovine ovršenik daje na Obrascu prokaznoga popisa imovine - PPI tiskanom na dvije stranice papira veličine A4.

Oznaka stranice ovoga obrasca nalazi se u njegovu lijevom donjem kutu i glasi: "Obrazac prokaznoga popisa imovine - PPI - stranica (1 ili 2)".

Prva stranica obrasca iz stavka 1. ovoga članka sadrži naziv suda kojem se podnosi s naznakom poslovnog broja spisa, ime i prezime ili tvrtku odnosno naziv, prebivalište ili sjedište ovrhovoditelja i ovršenika, naziv: "Prokazni popis imovine", oznaku dodataka - listova iz članka 4. ovoga Pravilnika koji se prilažu i njihov broj, potvrdu ovršenika da su podaci koje je dao točni i potpuni i da ništa od svoje imovine nije zatajio, mjesto i datum davanja prokazne izjave te potpis ovršenika. Na dnu te stranice prokazne izjave nalaze se napomene o načinu njezina popunjavanja.

Na drugoj stranici obrasca iz stavka 1. ovoga članka tiskane su upute za popunjavanje dodataka prokaznom popisu imovine - listova A do G iz članka 4. i 5. ovoga Pravilnika.

Članak 4.

Obrascu prokaznoga popisa imovine - PPI koji popunjava u dva primjerka, ovršenik, ovisno o imovini koju ima, prilaže obrasce dodataka prokaznom popisu imovine - listove A do G, tiskane na papiru veličine A4, i to:

- obrazac dodatka prokaznom popisu imovine - list A - nekretnine,

- obrazac dodatka prokaznom popisu imovine - list B - pokretnine,

- obrazac dodatka prokaznom popisu imovine - list C - imovinska prava na tuđim stvarima,

- obrazac dodatka prokaznom popisu imovine - list D - novčane tražbine,

- obrazac dodatka prokaznom popisu imovine - list E - nenovčane tražbine,

- obrazac dodatka prokaznom popisu imovine - list F - novčana sredstva na računima,

- obrazac dodatka prokaznom popisu imovine - list G - druga imovina.

Svaki od listova iz stavka 1. ovoga članka ima dvije stranice i u donjem lijevom kutu svake stranice sadrži oznaku obrasca koja glasi: "Obrazac dodatka prokaznom popisu imovine - list (od A-G)" s naznakom imovine na koju se odnosi, te oznaku rednoga broja stranice, koju popunjava ovršenik.

Ovršenik popunjava onoliko stranica, odnosno listova obrazaca dodataka prokaznom popisu imovine koliko je potrebno da popiše svu svoju imovinu i podnosi ih sudu u dva primjerka s priloženim odgovarajućim dokazima. U svakom od obrazaca ovršenik mora navesti podatke o pravnoj i činjeničnoj osnovi svojih prava u odnosu na svaki dio imovine te o dokazima, osobito ispravama kojima se oni mogu potkrijepiti. Dokazi kojima se potkrjepljuje izjava navode se na svim obrascima dodataka neprekinutim nizom rednih brojeva i tako označeni prilažu se prokaznom popisu imovine. Prokazni popis imovine mora biti točan i cjelovit.

Svaku stranicu obrazaca dodataka prokaznom popisu imovine ovršenik potpisuje pred sudom, čime potvrđuje da su upisani podaci točni i potpuni te da ništa od svoje imovine nije zatajio.

Članak 5.

U obrascu dodatka prokaznom popisu imovine - listu A - nekretnine treba navesti zemljišnoknjižne podatke o nekretninama: oznaka katastarske čestice, katastarske općine i zemljišno- knjižnog uloška, te priložiti izvatke iz zemljišne knjige. Ako nekretnina nije upisana u zemljišnu knjigu, treba naznačiti mjesto gdje se nekretnina nalazi, njezin naziv, granice i površinu te priložiti izvadak iz katastarskog posjedovnog lista i/ili ispravu na temelju koje je nekretnina stečena.

U obrascu dodatka prokaznom popisu imovine - listu B - pokretnine treba navesti sve pokretnine s naznakom mjesta gdje se nalaze i pravne osnove stjecanja, o čemu treba priložiti odgovarajuće isprave. Pokretnine treba navesti s njihovim bitnim obilježjima (npr. registarska oznaka, serijski broj i sl.), primjerice: gotov novac, vrijednosne papire (mjenice, čekove, dionice, obveznice i sl.), namještaj, predmete osobne uporabe, umjetnine, satove, nakit, zlatninu i ostale vrijedne predmete, vozila, poljoprivredne strojeve, oruđa za rad, stoku, domaće životinje itd.

U obrascu dodatka prokaznom popisu imovine - listu C - imovinska prava na tuđim stvarima treba navesti gdje se nalaze i kome pripadaju tuđe stvari na kojima ovršenik ima imovinska prava (npr. založno pravo, stvarni tereti, služnosti, zakup, najam i sl.), a te stvari opisati na način propisan stavkom 1., odnosno 2. ovoga članka.

U obrascu dodatka prokaznom popisu imovine - listu D - novčane tražbine treba navesti podatke o svim novčanim tražbinama ovršenika prema pojedinim dužnicima, njihovoj visini i osnovama nastanka uz podatke o ispravama kojima se ti navodi mogu dokazati. Treba navesti prima li, i od koga ovršenik plaću ili mirovinu i u kojem iznosu, odnosno navesti ima li i druge stalne ili povremene prihode i njihov iznos. Također treba navesti i podatke o ostalim novčanim tražbinama kao npr.: novčanim tražbinama po žiroračunu, deviznom računu i drugim računima kod pravnih osoba koje obavljaju poslove platnoga prometa, tražbine zasnovane na vrijednosnim papirima, tražbine zasnovane na dionici i poslovnom udjelu u trgovačkom društvu, tražbine po štednom ulogu kod banke ili druge pravne osobe, tražbine prema osiguravajućim društvima itd.

U obrascu dodatka prokaznom popisu imovine - listu E - nenovčane tražbine treba navesti tražbine ovršenika prema pojedinim dužnicima da mu se preda određena pokretna ili nepokretna stvar ili da mu se isporuči određena količina pokretnina.

U obrascu dodatka prokaznom popisu imovine - listu F - novčana sredstva na računima treba navesti novčana sredstva na računima kod pravnih osoba koje obavljaju poslove platnoga prometa: broj računa, pravnu osobu koja obavlja poslove platnoga prometa i iznos novčanih sredstava na pojedinim računima.

U obrascu dodatka prokaznom popisu imovine - listu G - druga imovina navodi se imovina koja nije obuhvaćena stavcima 1. do 6. ovoga članka, npr.: patenti, tehnička unapređenja, dionice za koje nije izdana isprava o dionici, udjeli odnosno poslovni udjeli u trgovačkom društvu itd.

Članak 6.

Obrasci iz članaka 2., 3. i 4. ovoga Pravilnika tiskani su uz ovaj Pravilnik i čine njegov sastavni dio.

Članak 7.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 700-01/99-01/0006 Urbroj: 514-02-02/4-99-2 Zagreb, 12. listopada 1999.

Ministar dr. Zvonimir Šeparović, v. r.

Copyright © Ante Borić