Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Objavljeno u NN 66/14 od 30.05.2014.:

 

MINISTARSTVO OBRANE

Na temelju članka 153. stavka 3. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 73/2013) donosim

 

ODLUKU O RASPOREDU RADNOG VREMENA

I. OPĆE ODREDBE

I.

(1) Ovom se Odlukom propisuje raspored radnog vremena djelatnih vojnih osoba, oblici organiziranja rada i način evidentiranja radnog vremena.

(2) Odredbe ove Odluke na odgovarajući način primjenjuju se i na radno vrijeme državnih službenika i namještenika u Oružanim snagama Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu Oružane snage).

(3) Izrazi u ovoj Odluci koji imaju rodno značenje i bez obzira koriste li se u muškom ili ženskom rodu odnose se jednako na muški i ženski rod.

II.

Radno vrijeme je razdoblje u kojem su djelatne vojne osobe obvezne obavljati poslove dužnosti koju obnašaju prema utvrđenom rasporedu radnog vremena i nalozima nadređene osobe.

III.

Pod radnim vremenom iz točke II. ove Odluke podrazumijeva se:

– redovno radno vrijeme

– radno vrijeme prema posebnom rasporedu.

IV.

Djelatnim vojnim osobama ne pripada pravo na uvećanje plaće za prekovremeni rad, rad noću, u smjenama, turnusima, za dežurstvo, stražarsku službu, stanje pripravnosti i slično, nego ostvaruju dodatke na plaću u skladu s propisima kojima se uređuje pravo na dodatke na plaću djelatnih vojnih osoba.

II. REDOVNO RADNO VRIJEME

V.

(1) Redovno radno vrijeme, koje se u smislu ove Odluke smatra punim radnim vremenom, utvrđuje se u trajanju od 40 sati tjedno raspoređeno na pet dana, u pravilu od ponedjeljka do petka.

(2) Redovno radno vrijeme u pravilu traje od 8.00 do 16.00 sati.

(3) Iznimno od stavka 2. ove točke, zapovjednik samostalne bojne odnosno zapovjednik ili čelnik jednake ili više razine, uz odobrenje nadređenoga i ako to ne uzrokuje dodatne troškove, može zbog potreba službe odrediti drugačiji početak i završetak redovnoga radnog vremena.

(4) Odluku o promjeni početka i završetka redovnoga radnog vremena zapovjednik samostalne bojne odnosno zapovjednik ili čelnik jednake ili više razine obvezan je donijeti najmanje sedam dana unaprijed.

(5) Redoviti mjesečni fond sati je umnožak broja radnih dana u mjesecu pomnožen s osam sati redovnoga radnog vremena.

VI.

(1) Ako potrebe službe to zahtijevaju, zapovjednik samostalne bojne odnosno zapovjednik ili čelnik jednake ili više razine, može pisanim nalogom odrediti preraspodjelu redovnoga radnog vremena tako da tijekom razdoblja koje ne može biti dulje od četiri mjeseca, radno vrijeme u jednom razdoblju traje dulje, ali ne više od 48 sati tjedno, a u drugom razdoblju kraće, s time da prosječno radno vrijeme tijekom trajanja preraspodjele ne prelazi 40 sati tjedno.

(2) Preraspodjelom radnoga vremena iz stavka 1. ove točke mogu biti obuhvaćene cijele ustrojstvene jedinice, njihovi dijelovi ili pojedini pripadnici Oružanih snaga.

(3) Iznimno od stavka 1. ove točke, preraspodjelu redovnoga radnog vremena za pojedine pripadnike Oružanih snaga može pisanim nalogom odrediti zapovjednik bojne odnosno zapovjednik ili čelnik jednake ili više razine.

VII.

(1) Djelatna vojna osoba obvezna je po zapovijedi ili nalogu nadređene osobe raditi i dulje od redovnoga radnog vremena iz točke V. ove Odluke zbog iznenadnog povećanja opsega poslova, žurnih izvanrednih zadaća, završetka poslova u određenom roku ili drugih potreba službe.

(2) Sati rada duljega od redovnoga radnog vremena iz stavka 1. ove točke preraspodjeljuju se u skladu s točkom VI. ove Odluke (u omjeru jedan prema jedan).

(3) Rad dulji od redovnoga radnog vremena iz stavka 1. ove točke može iznositi najviše osam sati tjedno odnosno 32 sata mjesečno i ne više od 180 sati godišnje.

(4) U slučaju nemogućnosti izvršavanja zadaća zbog okolnosti iz stavka 1. ove točke zapovjednik samostalne bojne odnosno zapovjednik ili čelnik jednake ili više razine može odrediti primjenu oblika rada iz točke IX. ove Odluke.

VIII.

(1) Djelatna vojna osoba koja radi u redovnom radnom vremenu u skladu s točkom V. ove Odluke ima pravo na odmor u trajanju od 30 minuta koji se koristi u skladu s naravi i potrebama posla.

(2) Djelatna vojna osoba iz stavka 1. ove točke ima pravo na tjedni odmor u trajanju od 48 sati, osim u slučaju potrebe rada duljega od redovnoga radnog vremena u skladu s točkom VII. ove Odluke.

(3) U slučaju potrebe rada duljega od redovnoga radnog vremena iz stavka 2. ove točke djelatnoj vojnoj osobi mora se osigurati odmor između dva radna tjedna u neprekidnom trajanju od najmanje 24 sata.

IX.

(1) Osim rada u redovnom radnom vremenu, rad u pojedinim ustrojstvenim jedinicama ovisno o potrebama službe može biti organiziran i kao:

– rad u smjenama

– rad u turnusu.

(2) Oblik rada iz stavka 1. ove točke određuju zapovjednik samostalne bojne odnosno zapovjednik ili čelnik jednake ili više razine ovisno o potrebama službe i okolnostima provedbe zadaća.

X.

(1) Radom u smjenama (smjenski rad) smatra se svakodnevni redovni rad osoba prema utvrđenom radnom vremenu koje osobe obavljaju naizmjenično tijekom tjedna ili mjeseca u prijepodnevnom (I. smjena), poslijepodnevnom (II. smjena) ili noćnom (III. smjena) dijelu dana.

(2) Kada je rad organiziran u smjenama, smjene se u pravilu određuju tako da I. smjena traje od 6.00 do 14.00 sati, II. smjena od 14.00 do 22.00 sata, a III. smjena od 22.00 do 6.00 sati.

(3) Prigodom organizacije rada u smjenama, djelatnim vojnim osobama osigurat će se odmor od najmanje 12 sati neprekidno.

(4) Jedan dan rada u smjenama smatra se u smislu mjesečnog fonda sati jednim danom redovnoga radnog vremena.

(5) Za rad u smjenama u skladu s ovom točkom djelatnim vojnim osobama ne pripada pravo na uvećanje plaće, nego za to ostvaruju pravo na dodatak za vojnu službu u skladu s propisima kojima se uređuje pravo na dodatke na plaću djelatnih vojnih osoba.

XI.

(1) Radom u turnusu smatra se rad prema utvrđenom radnom vremenu koji se obavlja naizmjenično tijekom tjedna ili mjeseca od po 12 sati dnevno u ciklusima 12 sati rada – 24 sata odmora – 12 sati rada – 48 sati odmora.

(2) Djelatna vojna osoba koja radi u turnusu ima pravo na odmor u trajanju od 60 minuta, ili dva puta po 30 minuta, u skladu s naravi i potrebama posla.

(3) Godišnji fond sati rada u turnusu ne može biti veći od godišnjeg fonda sati rada u redovnom radnom vremenu.

(4) Kada djelatna vojna osoba radi mjesec dana u turnusu u skladu s ovom točkom, smatra se da ima redoviti mjesečni fond radnih sati utvrđen u skladu s točkom V. ove Odluke.

(5) Za rad u turnusu u skladu s ovom točkom djelatnim vojnim osobama ne pripada pravo na uvećanje plaće, nego za to ostvaruju pravo na dodatak za vojnu službu u skladu s propisima kojima se uređuje pravo na dodatke na plaću djelatnih vojnih osoba.

XII.

(1) Poseban oblik rada u turnusu je višednevni kontinuirani rad i boravak na izdvojenim objektima (radarske postaje, objekti elektroničkog izviđanja i slično) te na izoliranim lokacijama.

(2) Poseban oblik rada iz stavka 1. ove točke je rad djelatnih vojnih osoba u ciklusima sedam dana rada – sedam dana odmora.

(3) Za vrijeme prvoga ciklusa iz stavka 2. ove točke smatra se da djelatna vojna osoba radi najviše 12 sati dnevno, a preostalih 12 sati djelatna vojna osoba ne može bez dopuštenja nadređenoga napustiti mjesto rada ili drugo mjesto koje je nadređeni odredio odnosno obvezna je boraviti na izdvojenim objektima iz stavka 1. ove točke te se u smislu mjesečnog fonda sati smatra da radi sedam dana u redovnom radnom vremenu.

(4) Kada djelatna vojna osoba radi mjesec dana u turnusu u skladu s ovom točkom, smatra se da ima redoviti mjesečni fond radnih sati utvrđen u skladu s točkom V. ove Odluke.

(5) Za rad u turnusu iz stavka 1. ove točke djelatnim vojnim osobama ne pripada pravo na uvećanje plaće, nego za to ostvaruju pravo na dodatak za vojnu službu u skladu s propisima kojima se uređuje pravo na dodatke na plaću djelatnih vojnih osoba.

III. RADNO VRIJEME PREMA POSEBNOM RASPOREDU

XIII.

(1) Radno vrijeme prema posebnom rasporedu obuhvaća rad u vrijeme vojnih vježbi, uvježbavanja i ostalih oblika obuke u vojnim lokacijama i građevinama, dežurstava, stražarske službe, unutarnje službe, sudjelovanja u operacijama potpore miru, operacijama odgovora na krize, humanitarnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu, rada na terenu, na taborovanju i obveznog smještaja u vojnim lokacijama i građevinama ili na drugom mjestu rada odnosno obavljanja zadaća zbog potreba službe.

(2) Radnim vremenom prema posebnom rasporedu podrazumijeva se i radno vrijeme za vrijeme pohađanja funkcionalnih tečajeva, školovanja i izobrazbe.

(3) Radno vrijeme prema posebnom rasporedu obuhvaća i rad prigodom pružanja pomoći institucijama civilne vlasti, organizacijama i službama namijenjenima zaštiti i spašavanju te stanovništvu u slučaju katastrofa, velikih nesreća i nesreća, traganja i spašavanja, prijevoza unesrećenih ili oboljelih, kao i odavanja vojnih počasti ili provedbe protokolarnih zadaća izvan redovnoga radnog vremena.

(4) Pod obveznim smještajem iz stavka 1. ove točke ne smatra se smještaj u vojnim lokacijama i građevinama radi stambenog zbrinjavanja djelatnih vojnih osoba.

(5) Rad iz stavka 1. ove točke uključuje rad subotom, nedjeljom, blagdanom, noću, u smjenama i turnusima.

(6) Rad iz stavaka 1., 2. i 3. ove točke određuje zapovjednik bojne odnosno zapovjednik ili čelnik jednake ili više razine.

XIV.

(1) Za vrijeme rada prema posebnom rasporedu iz točke XIII. ove Odluke, osim za vrijeme sudjelovanja u operacijama potpore miru, operacijama odgovora na krize, humanitarnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu, vojnih vježbi i za vrijeme pohađanja funkcionalnih tečajeva, školovanja i izobrazbe, djelatna vojna osoba može raditi najviše 12 sati dnevno, a preostalih 12 sati je u stanju aktivne pripravnosti za rad.

(2) Pod stanjem aktivne pripravnosti za rad iz stavka 1. ove točke smatra se razdoblje u kojem osoba ne može bez dopuštenja nadređenoga napustiti mjesto rada ili drugo mjesto koje je nadređeni odredio.

(3) Iznimno od stavka 1. ove točke, djelatna vojna osoba može raditi i dulje od 12 sati u slučaju nastanka izvanrednog događaja ili ako je to potrebno za dovršenje započete zadaće koja ne trpi odgodu.

(4) Za vrijeme rada iz stavka 1. ove točke, odnosno za vrijeme aktivne pripravnosti iz stavka 2. ove točke, djelatnim vojnim osobama ne pripada pravo na uvećanje plaće, nego za to ostvaruju pravo na dodatak za vojnu službu u skladu s propisima kojima se uređuje pravo na dodatke na plaću djelatnih vojnih osoba.

XV.

(1) Radno vrijeme za pojedinu ustrojstvenu jedinicu može biti raspoređeno na način da djelatne vojne osobe određeno vrijeme borave na vježbalištu, poligonu i vojarni zbog specifičnosti vojne službe, a određeno vrijeme su izvan službe u stanju pripravnosti.

(2) Za vrijeme pripravnosti iz stavka 1. ove točke djelatnim vojnim osobama ne pripada pravo na uvećanje plaće, nego za to ostvaruju pravo na dodatak za vojnu službu u skladu s propisima kojima se uređuje pravo na dodatke na plaću djelatnih vojnih osoba.

XVI.

Jedan dan rada prema posebnom rasporedu smatra se u smislu redovitoga mjesečnog fonda radnih sati jednim danom redovnoga radnog vremena.

XVII.

(1) Kada rad prema posebnom rasporedu traje pet i više dana, djelatne vojne osobe ostvaruju pravo na slobodne dane, na način da za svakih pet radnih dana boravka u vojnoj lokaciji i građevini ili drugom mjestu rada zbog rada prema posebnom rasporedu ostvaruju pravo na jedan slobodan dan, a za svaki neradni dan jedan slobodan dan.

(2) Iznimno od stavka 1. ove točke, za sudjelovanje u vojnoj vježbi u terenskim uvjetima djelatna vojna osoba ostvaruje pravo na jedan slobodan dan za svaka 24 sata sudjelovanja u provedbi vojne vježbe.

(3) Odredbe ove točke ne primjenjuju se na djelatne vojne osobe za vrijeme pohađanja funkcionalnih tečajeva, školovanja i izobrazbe.

XVIII.

(1) Dežurstvo djelatnih vojnih osoba, uređeno u skladu s propisom kojim se uređuje služba u Oružanim snagama, odvija se neprekidno u trajanju od 24 sata, a djelatna vojna osoba koja je obnašala službu dežurstva oslobađa se svih obveza u pravilu prvi sljedeći radni dan.

(2) Svaki dan proveden u službi dežurstva koje je uređeno u skladu s propisom kojim se uređuje služba u Oružanim snagama i slobodan dan (slobodno vrijeme) nakon dežurstva, u smislu redovitoga mjesečnog fonda radnih sati, smatraju se danima redovnoga radnog vremena.

(3) Za vrijeme dežurstva iz stavka 1. ove točke, djelatnim vojnim osobama ne pripada pravo na uvećanje plaće, nego za to ostvaruju pravo na dodatak za vojnu službu u skladu s propisima kojima se uređuje pravo na dodatke na plaću djelatnih vojnih osoba.

XIX.

Kada dežurstvo u sustavu zaštite zračnog prostora borbenim dvojcem, medicinskog prevoženja te službe traganja i spašavanja helikopterima traje pet i više dana djelatne vojne osobe ostvaruju pravo na slobodne dane, na način da za svakih navršenih pet radnih dana dežurstva ostvaruju pravo na jedan slobodan dan, a za svaki neradni dan dežurstva jedan slobodan dan.

XX.

(1) Stražarska služba djelatnih vojnih osoba uređena je u skladu s propisom kojim se uređuje stražarska služba u Oružanim snagama.

(2) Djelatne vojne osobe ostvaraju pravo na slobodne dane na način da za svakih pet radnih dana straže ostvaruju pravo na jedan slobodan dan, a za svaki neradni dan straže jedan slobodan dan.

(3) Svaki dan straže i slobodni dani ostvareni nakon straže u smislu redovitoga mjesečnog fonda radnih sati smatraju se danima redovnoga radnog vremena.

(4) Za stražarsku službu iz stavka 1. ove točke, djelatnim vojnim osobama ne pripada pravo na uvećanje plaće, nego za to ostvaruju pravo na dodatak za vojnu službu u skladu s propisima kojima se uređuje pravo na dodatke na plaću djelatnih vojnih osoba.

XXI.

(1) Kada djelatne vojne osobe sudjeluju u operacijama potpore miru, operacijama odgovora na krize, humanitarnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu, takvo radno vrijeme smatra se radnim vremenom po posebnom rasporedu uz obvezu boravka i smještaja u vojnim lokacijama i građevinama ili na drugom mjestu rada odnosno obavljanja zadaća u skladu s točkom XIII. ove Odluke.

(2) Na boravak u operacijama potpore miru, operacijama odgovora na krize, humanitarnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu iz stavka 1. ove točke ne primjenjuje se odredba točke XVII. ove Odluke nego djelatne vojne osobe ostvaruju pravo na odmore i dopuste na temelju odredbi Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske i posebnih propisa kojima se uređuje sudjelovanje u operacijama potpore miru, operacijama odgovora na krize, humanitarnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu.

IV. PRAVO NA SLOBODNE DANE

XXII.

(1) Kada djelatna vojna osoba ostvari pravo na slobodan dan u skladu s ovom Odlukom, vrijeme korištenja pisanim nalogom određuje zapovjednik bojne odnosno zapovjednik ili čelnik jednake ili više razine, u skladu s potrebama službe, najkasnije u roku od četiri mjeseca od ostvarivanja prava na slobodan dan.

(2) Iznimno od stavka 1. ove točke, u slučajevima bolesti, rodiljnog ili roditeljskog dopusta djelatna vojna osoba može koristiti slobodan dan najkasnije u roku od osam mjeseci od ostvarivanja prava na slobodan dan.

(3) Slobodni dani ostvareni u skladu s ovom Odlukom plaćat će se kao da je djelatna vojna osoba radila u redovno radno vrijeme.

V. SLUŽBENO PUTOVANJE U ZEMLJI I INOZEMSTVU

XXIII.

(1) Ako je djelatna vojna osoba upućena na službeno putovanje u zemlji i inozemstvu, jedan dan koji djelatna vojna osoba provede na službenom putovanju smatra se jednim danom redovnoga radnog vremena.

(2) Za vrijeme službenog putovanja u zemlji i inozemstvu djelatnim vojnim osobama ne pripada pravo na uvećanje plaće za prekovremeni rad, nego za to ostvaruju pravo na naknadu troškova u skladu s odredbama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

VI. RADNO VRIJEME DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA U ORUŽANIM SNAGAMA

XXIV.

(1) Odredbe ove Odluke kojom se propisuje raspored radnog vremena, oblici organiziranja rada, način korištenja slobodnih dana i način evidentiranja radnog vremena odgovarajuće se primjenjuje i na državne službenike i namještenike u Oružanim snagama.

(2) Državnim službenicima i namještenicima iz stavka 1. ove točke pripada pravo na uvećanje plaće za prekovremeni rad, rad noću, u smjenama, turnusima, za dežurstvo, pripravnost za rad i slično u skladu s propisima o državnim službenicima i namještenicima.

(3) Umjesto uvećanja plaće po osnovi prekovremenog rada, državni službenik ili namještenik može koristiti jedan ili više slobodnih dana prema ostvarenim satima prekovremenog rada u skladu s propisima iz stavka 2. ove točke.

VII. ZAVRŠNE ODREDBE

XXV.

(1) Radno vrijeme djelatnih vojnih osoba i državnih službenika i namještenika u Oružanim snagama evidentira neposredno nadređeni zapovjednik odnosno čelnik ustrojstvene jedinice u evidenciji (Prilog 1 i Prilog 2) koju ovjerava zapovjednik satnije odnosno zapovjednik ili čelnik jednake ili više razine.

(2) Zapovjednik samostalne satnije odnosno zapovjednik ili čelnik jednake ili više razine ovjerava zbirnu mjesečnu evidenciju radnog vremena koja se dostavlja ustrojstvenoj jedinici nadležnoj za financije.

(3) Zapovjednik samostalne satnije odnosno zapovjednik ili čelnik jednake ili više razine odgovoran je za točnost podataka navedenih u zbirnoj mjesečnoj evidenciji iz stavka 2. ove točke i njihovu usklađenost s evidencijama iz stavka 1. ove točke.

(4) Oblik i sadržaj evidencije radnog vremena djelatnih vojnih osoba (Prilog 1) i evidencije radnog vremena državnih službenika i namještenika u Oružanim snagama (Prilog 2) nalaze se u prilogu ove Odluke i njezin su sastavni dio.

XXVI.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o rasporedu tjednog i dnevnoga radnog vremena djelatnih vojnih osoba, službenika i namještenika (»Narodne novine«, br. 118/2009 i 118/2012).

XXVII.

Ova Odluka objavit će se u »Narodnim novinama« i stupa na snagu 1. lipnja 2014.

Klasa: 023-03/14-03/1

Urbroj: 512-01-14-382

Zagreb, 28. svibnja 2014.

Ministar Ante Kotromanović, v. r.

PRILOG 1.

PRILOG 2.

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić