Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

PRESTAO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA

Na temelju članka 173.a Zakona o zemljišnim knjigama (»Narodne novine« broj 91/96., 68/98., 137/99., 114/01., 100/04., 107/07., 152/08., 126/10., 55/13. i 60/013.), ministar pravosuđa donosi

 

PRAVILNIK O TEHNIČKIM I DRUGIM UVJETIMA ELEKTRONIČKOG POSLOVANJA U ZEMLJIŠNIM KNJIGAMA

pročišćeni tekst NN 119/15, 23/17

Predmet Pravilnika

Članak 1.

Ovim Pravilnikom uređuju se tehnički uvjeti, uvjeti uporabe, troškovi i naknade elektroničkog poslovanja u zemljišnim knjigama, koji nisu uređeni Zakonom o zemljišnim knjigama (»Narodne novine« broj 91/96., 68/98., 137/99., 114/01., 100/04., 107/07., 152/08., 126/10., 55/13. i 60/13.).

Rodna ravnopravnost

Članak 2.

Izrazi koji se koriste u ovome Pravilniku, a imaju rodno značenje odnose se jednako na muški i ženski rod.

Primjena pravilnika

Članak 3. (NN 23/17)

Ovaj Pravilnik primjenjuje se u postupcima izdavanja verificiranih zemljišnoknjižnih izvadaka elektroničkim putem na zahtjev stranke putem ovlaštenog korisnika i u postupcima podnošenja prijedloga za upis u zemljišnu knjigu putem javnog bilježnika i odvjetnika.

Korisnici

Članak 4.

(1) Ovlašteni korisnik je javni bilježnik, odvjetnik i pravna osoba koja ima javne ovlasti.

(2) Korisnik je fizička osoba koja ima ovlaštenje na pristup putem sustava e-Građani.

(3) Administrator sustava je ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa.

Način pristupa

Članak 5.

(1) Pristup zemljišnim knjigama elektroničkim putem ostvaruje se putem Jedinstvenog poslužnog mjesta zemljišnih knjiga i katastra (oss.uredjenazemlja.hr) podsustava Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (u daljnjem tekstu: sustav).

(2) Ovlašteni korisnik ostvaruje pristup sustavu izravno putem osobnog korisničkog računa (korisničko ime i lozinka).

(3) Korisnik ostvaruje pristup sustavu putem osobnog korisničkog pretinca u sustavu e-Građani.

Dodjela osobnog korisničkog računa

Članak 6.

(1) Za dodjelu osobnog korisničkog računa ovlašteni korisnik podnosi zahtjev putem Hrvatske odvjetničke komore, Hrvatske javnobilježničke komore, odnosno pravne osobe koja ima javne ovlasti administratoru sustava.

(2) Zahtjev iz stavka 1. ovoga članka mora sadržavati: ime, prezime, osobni identifikacijski broj i adresu elektroničke pošte ovlaštenog korisnika.

(3) Administrator sustava dužan je u roku od tri dana od primitka zahtjeva ovlaštenom korisniku na adresu elektroničke pošte dostaviti osobni korisnički račun.

Početak i prestanak prava korištenja osobnoga korisničkog računa

Članak 7.

(1) Dodjelom osobnog korisničkog računa ovlaštenom korisniku počinje pravo korištenja osobnoga korisničkog računa.

(2) Pravo korištenja osobnoga korisničkog računa prestaje brisanjem iz imenika odvjetnika, imenika javnih bilježnika, odnosno prestankom pravne osobe koja ima javne ovlasti ili njezinih javnih ovlasti.

(3) O okolnostima iz stavka 2. ovoga članka Hrvatska odvjetnička komora, Hrvatska javnobilježnička komora, odnosno zastupnik pravne osobe koja ima javne ovlasti po zakonu dužan je bez odgode obavijestiti administratora sustava.

(4) Administrator sustava dužan je po zaprimljenoj obavijesti iz stavka 3. ovog članka brisati osobni korisnički račun ovlaštenog korisnika.

Postupak izdavanja zemljišnoknjižnog izvatka

Članak 8.

(1) Postupak izdavanja zemljišnoknjižnog izvatka pokreće se zahtjevom za izdavanjem ZK/KUP izvatka te unosom podataka o zemljišnoknjižnom ulošku.

(2) Sustav zaprima zahtjev i omogućuje uvid u zemljišnoknjižni izvadak.

(3) Nakon potvrde o plaćanju sudske pristojbe sustav će izdati zemljišnoknjižni izvadak i dostaviti ga u osobni korisnički pretinac sustava.

(4) Zemljišnoknjižni izvadak potpisan je aplikativnim certifikatom administratora sustava.

(5) Vjerodostojnost zemljišnoknjižnog izvatka utvrđuje se putem otisnutog kontrolnog broja i internetske stranice, odnosno QR koda.

(6) Zemljišnoknjižni izvadak izdan od ovlaštenog korisnika ovjerava se u skladu s odredbama Zakona o zemljišnim knjigama.

Evidencija podataka

Članak 9.

(1) Svakom izdanom zemljišnoknjižnom izvatku dodjeljuje se redni broj zahtjeva, datum i vrijeme zaprimanja zahtjeva te naziv suda glavne knjige u sustavu.

(2) Podaci o izdanim zemljišnoknjižnim izvadcima čuvaju se u sustavu.

Troškovi izdavanja zemljišnoknjižnog izvatka

Članak 10.

(1) Za izdavanje zemljišnoknjižnog izvatka plaća se sudska pristojba u skladu s posebnim propisom kojim se uređuje plaćanje sudskih pristojbi.

(2) Ovlašteni korisnik za ovjeru i izdavanje jednog zemljišnoknjižnog izvatka u smislu članka 8. stavka 6. ovoga Pravilnika ima pravo na naknadu u iznosu od 20,00 kn.

Elektroničko podnošenje prijedloga za upis

Članak 11. (NN 23/17)

(1) Prijedloge knjižnih upisa koji su podneseni elektroničkim putem, zemljišnoknjižni odjeli zaprimaju i vode kao elektronički spis.

(2) Prijedlozi knjižnih upisa koji su podneseni u pisanom obliku skeniraju se i nastavljaju voditi kao elektronički spis.

Članak 12. (NN 23/17)

(l) Prijedlozi knjižnih upisa, dopune prijedloga kao i svi prilozi koji se podnose zemljišnoknjižnom odjelu putem javnog bilježnika i odvjetnika, podnose se u elektroničkom obliku i potpisani su kvalificiranim elektroničkim potpisom koji ima jednak pravni učinak kao vlastoručni potpis i otisak pečata, izdan od kvalificiranog pružatelja usluga. Uz prijedlog i dopunu se u elektroničkom obliku prilažu svi prilozi koji su u istima naznačeni.

(2) Nakon zaprimanja i evidentiranja u općem poslovnom upisniku i poslovnom upisniku u elektroničkom obliku, pisani prijedlog za upis, dopunu i pisane priloge dostavljene u izvorniku ili ovjerenom prijepisu (presliku), javni bilježnik i odvjetnik pretvoriti će u elektronički oblik te će svaki priloženi dokument potpisati kvalificiranim elektroničkim potpisom. Kada se uz prijedlog i dopunu prilažu javnobilježničke isprave, ili druge javne isprave koje već postoje u elektroničkom obliku, one se prilikom dostave elektroničkog prijedloga i dopune prijedloga samo potpisuju kvalificiranim elektroničkim potpisom.

(3) Javni bilježnik i odvjetnik će kvalificiranim elektroničkim potpisom jamčiti da su priložene isprave u elektroničkom obliku istovjetne onima koje su zaprimili u pisanom obliku.

(4) Pisane isprave na temelju kojih je dopušten upis u zemljišnu knjigu javni bilježnik i odvjetnik čuvat će prema svojim posebnim propisima o odlaganju i čuvanju, te će ih nakon proteka deset godina, računajući od godine koja slijedi nakon završetka postupanja javnog bilježnika i odvjetnika predati nadležnom arhivu koji ih je dužan preuzeti na trajno čuvanje.

Uspostava tehničkih uvjeta elektroničkog poslovanja

Članak 13. (NN 23/17)

(1) Prijedlozi knjižnih upisa u zemljišnu knjigu putem elektroničke prijave, mogu se podnositi nakon što javni bilježnik i odvjetnik ispune tehničke uvijete za elektronički pristup zemljišnim knjigama i nakon odobrenja ministra nadležnog za poslove pravosuđa u skladu s člankom 171. stavkom 2. Zakona o zemljišnim knjigama (»Narodne novine«, broj 91/96., 68/98., 137/99., 114/01., 100/04., 107/07., 152/08., 126/10., 55/13. i 60/13.).

(2) Uvjeti za odobrenje iz prethodnog stavka su: potrebna informatička oprema, dodjela korisničkog imena i šifre za pristup podacima od strane administratora sustava, osiguranje elektroničke naplate, osiguranje odlaganja i čuvanja dokumenata.

(3) Odluku kojom se izdaje odobrenje iz stavka 1. ovog članka i određuje početak rada javnog bilježnika i odvjetnika za elektroničko podnošenje prijedloga za upis u zemljišnu knjigu, donosi ministar nadležan za poslove pravosuđa u roku od 15 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva.

Dostava rješenja

Članak 14. (NN 23/17)

(1) Rješenje u zemljišnoknjižnom postupku (elektroničko rješenje potpisano kvalificiranim elektroničkim potpisom) zemljišnoknjižni odjel dostavit će podnositelju prijedloga za upis elektroničkim putem, u pretinac javnog bilježnika ili odvjetnika, čime se dostava smatra izvršenom.

(2) Rješenje u zemljišnoknjižnom postupku (elektroničko rješenje) potpisano je kvalificiranim elektroničkim potpisom i od ovlaštene osobe u zemljišnoknjižnom odjelu koji ima jednak pravni učinak kao vlastoručni potpis i otisak pečata. Vjerodostojnost rješenja u zemljišnoknjižnom postupku (elektroničkog rješenja) utvrđuje se putem otisnutog kontrolnog broja i internetske stranice, odnosno QR koda. Javni bilježnik ili odvjetnik će po primitku elektroničko rješenje s otisnutim QR kodom i bez dodatne ovjere dostaviti podnositelju prijedloga.

(3) Nakon donošenja rješenja o upisu u zemljišnu knjigu nadležni zemljišnoknjižni odjel će rješenje o upisu pohraniti u digitalnu zbirku rješenja, a isprave na kojima se temelji upis pohranit će u digitalnu arhivu zbirke isprava.

(5) Protustrankama rješenje dostavlja zemljišnoknjižni odjel koji je donio rješenje.

(6) Rješenje zemljišnoknjižnog odjela dostavlja se svim strankama u postupku prema odredbama Zakona o zemljišnim knjigama do ispunjavanja uvjeta iz stavka 1 i 2.

Vrijeme primitka elektroničke isprave

Članak 15. (NN 23/17)

(1) Kod podnošenja elektroničkog prijedloga za upis u zemljišnu knjigu, vremenom primitka elektroničkog prijedloga u zemljišnoknjižnom odjelu, smatra se vrijeme kada je elektronički prijedlog zaprimljen u informacijskom sustavu primatelja.

(2) U slučaju nemogućnosti dostave elektroničke prijave elektroničkim sredstvima komunikacije zbog više sile, održavanja sustava ili nemogućnosti zaprimanja u sustavu, isključuje se odgovornost primatelja, javnog bilježnika ili odvjetnika.

Poslovanje kod podnošenja prijedloga

Članak 16. (NN 23/17)

(1) Javni bilježnik i odvjetnik kao ovlaštenik i odvjetnik kao punomoćnik na zahtjev stranke zaprimaju isprave koje su potrebne za sastavljanje prijedloga za upis u zemljišnu knjigu.

(2) Osobe iz stavka 1. ovog članka koje sastavljaju prijedlog za upis nekog prava u zemljišnu knjigu dužni su provjeriti sve relevantne činjenice koje uvjetuju upis i uredan prijedlog s prilozima dostaviti nadležnom zemljišnoknjižnom odjelu.

(3) Ako prilozi ne sadržavaju podatke potrebne za upis, osobe iz stavka 1. ovog članka pozvat će podnositelja da iste dopuni u primjerenom roku.

(4) Ako stranka u ostavljenom roku ne dostavi zatražene priloge ili odbije postupati po zahtjevu za dopunu, osobe iz stavka 1. ovog članka obustavit će postupanje po prijedlogu, te o tome obavijestiti stranku.

Članak 17. (NN 23/17)

(1) U trenutku podnošenja urednog prijedloga za upis javni bilježnik ili odvjetnik dužni su izvršiti naplatu sudskih pristojbi prema odredbama Zakona o sudskim pristojbama.

(2) Javni bilježnik ili odvjetnik nisu dužni postupiti po zahtjevu podnositelja prijedloga dok im se ne podmire stvarni troškovi nagrade, sudske pristojbe i troškova postupka.

(3) Za postupak podnošenja elektroničkog prijedloga za upis u zemljišne knjige ne plaća se javnobilježnička pristojba.

Članak 18.

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama«, a stupa na snagu 2. studenoga 2015.

Klasa: 011-01/15-01/133

Urbroj: 514-04-15-02

Zagreb, 29. listopada 2015.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 23/17

Članak 3.

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama«, a stupa na snagu 15. ožujka 2017.

Klasa: 932-01/16-01/541

Urbroj: 514-04-03-02-17-06

Zagreb, 8. ožujka 2017.

 

Copyright © Ante Borić